“Tο νηστίσιμο δεν μπορεί να είναι απολαυστικό”. Όποιος το είπε αυτό, δεν είχε δοκιμάσει το νηστίσιμο Red Lentil Burger μας. Αν αναζητούσες απολαυστικές διεξόδους τη Μεγάλη Εβδομάδα όσο περνάς χρόνο σπίτι και αν ταυτόχρονα αγαπάς το καλό φαγητό, τότε αυτή η συνταγή από τα PAX σου ταιριάζει γάντι! Σημείωσε τα υλικά και κάνε τη γευστική ανατροπή το φετινό (ανατρεπτικό επίσης) Πάσχα!

Red Lentil Burger

🍔 Mπιφτέκι με κόκκινη φακή, ρόκα, vegan mayo, sweet chili sauce, νηστίσιμο τυρί "Eβλογημένο", αγγούρι, καρότο

Συστατικά

Μπιφτέκι κόκκινης φακής

Νερό (κατ’ ανάγκη)

Panko breadcrumbs (κατ’ ανάγκη)

15ml. Hellmann’s Vegan Mayo

10γρ. Ρόκα

Ψωμί burger ψημένο (1 ανά μερίδα)

Vegan cheese κομμένο σε φέτες των 20 γραμμαρίων

Sweet Chili sauce

15γρ. Αγγούρι Julienne

15γρ. Καρότο Julienne

150γρ. Πατάτες (για συνοδευτικό)

Για το μπιφτέκι κόκκινης φακής

Yλικά:
500γρ. Κόκκινη φακή
2 λίτρα Νερό
2 Κουταλιές Σούπας Αλάτι
150γρ. Ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
100γρ. Καρότο
2 Κουταλιές Σούπας Θυμάρι (μόνο φύλλα) ψιλοκομμένο
10γρ. Σκόρδο πάστα
100γρ. Καλαμπόκι κονσέρβα
½ Κουταλιά Σούπας Κάρυ
100ml. Λευκό κρασί
30γρ. Ταχίνι με μέλι
150γρ. Panko Breadcrumbs
1 Κουταλιά Σούπας Αλάτι
¼ Κουταλιά Σούπας Πιπέρι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε το αλάτι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν το νερό φτάσει σε βρασμό, προσθέτουμε τη φακή και ανακατεύουμε σταθερά μέχρι το μίγμα να ξαναρχίσει να βράζει Ο χρόνος βρασίματος είναι 12-15 λεπτά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να είναι σχεδόν μαλακά.
Μεταφέρουμε τη φακή σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά.
Χτυπάμε το καρότο στο μίξερ να κοπεί σε πολύ μικρά κυβάκια 3mm χωρίς όμως να χάσει τη μορφή του.
Τοποθετούμε σε μια μπασίνα το καλαμπόκι, τη φακή (ζεστή), το κάρυ, το ταχίνι, το panko και το αλάτι-πιπέρι. Ανακατεύουμε με το χέρι δυνατά έτσι ώστε κάποια κομμάτια καλαμπόκι να σπάσουν. (Θέλουμε να έχουμε και ολόκληρα σπόρια αλλά και σπασμένα)
Σε ένα τηγάνι σωταρίσματος σε μέτρια φωτιά βάζουμε 15 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Σωτάρουμε για 4-5 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο και σωτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Μεταφέρουμε το μίγμα από το τηγάνι όσο είναι ζεστό μέσα στη μπασίνα με το υπόλοιπα υλικά.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας και ομογενοποιούμε το μίγμα.
Πλάθουμε σε μπάλες 160γρ και δίνουμε μορφή burger μέσα σε ένα τσέρκι 10εκ.
Τοποθετούμε το μπιφτέκι κόκκινης φακής στη φριτέζα στους 175℃ για περίπου 5-6 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 68℃, στη συνέχεια αφαιρούμε από την φριτέζα και τοποθετούμε οπωσδήποτε σε απορροφητικό χαρτί με προσοχή να μην σπάσει.
Λιώνουμε το τυρί με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας στη σχάρα/ φούρνο.
Κόβουμε το ψωμί με ένα πριονωτό μαχαίρι και ψήνουμε το πάνω στη σχάρα και από τις δυο πλευρές.
Τοποθετούμε στον πάτο του ψωμιού με τη σειρά vegan μαγιονέζα, ρόκα, μπιφτέκι φακής, sweet chilli sauce, αγγούρι και καρότο δίνοντας ύψος.
Τοποθετούμε το καπάκι του ψωμιού στην πάνω πλευρά του και ασφαλίζουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Για να δεις και live την εκτέλεση, μπες στα Stories του Instagram μας!

Καλή απόλαυση!

#paxburgeristas
#menoumespiti